להתמודד עם
התמודדות עם קשיים רגשיים
הרגשות שלנו הם חלק בלתי נפרד מאיתנו ועל זה לא ניתן להתווכח. גם אנשים שפחות מחוברים לצד הרגשי שלהם ופועלים לרוב בצורה שכלתנית יותר, יוכלו להעיד שברגעי משבר או לחלופין באירועים משמחים, הם חווים התעוררות רגשית מוגברת. לצד הרגשות החיוביים צפים ועולים גם רגשות קשים ובמקרים מסוימים, אצל חלקנו, אותן תחושות לא נעימות עלולות להתעצם, להימשך זמן רב ולהפוך לקשיים רגשיים של ממש.
קשיים רגשיים יכולים לבוא לידי ביטוי במגוון צורות כמו למשל מתח נפשי, כעס, עצבות, לחץ וסטרס ומה שמשותף לכולם הוא העובדה שהאדם שנאלץ להתמודד עמם, חווה עומס רגשי גדול. קשיים רגשיים שלא זוכים להתייחסות ובמידת הצורך לטיפול, עלולים לגרום גם לבעיות פיזיות וביניהן כאבים כרוניים ובמצבים קיצוניים, אף למחלות פסיכוסומטיות. בסקירה הבאה נדון בסוגי הקשיים הרגשיים הקיימים, נסביר מה הסיבות שיכולות לעורר אותם ונציע טיפים פרקטיים שיעזרו גם לכם להתמודד עם הקשיים, להתחזק ולחיות חיים שלווים, בריאים ומאושרים יותר.
הקשיים הרגשיים והסיבות שמעוררות אותם
כאמור, קשיים רגשיים מתבטאים אצל כל אחד ואחת מאיתנו באופן שונה. למשל, מצבי רוח קיצוניים, התקפי זעם, דימוי עצמי נמוך, חוסר ביטחון עצמי, דכדוך, דאגת יתר או תחושה כללית של אנרגיה ירודה, תקיעות, ריקנות ובדידות. הסיבות יכולות להיות קשורה לשגרה החונקת בעבודה ובבית או למשבר אישי ו/או משפחתי שחווינו כמו לדוגמא משבר כלכלי, פרידה, אובדן של בן/ת משפחה, חזרה בשאלה, יציאה מהארון וכך הלאה.
הקשיים הרגשיים האמורים לעיל מערערים את החיבור והאיזון בין גוף ונפש וגורמים לפגיעה משמעותית באורח החיים של אלו שסובלים מהם, לפעמים עד כדי כך שהם לא מסוגלים לצאת לעבוד, לתפקד ולנהל חיי שגרה. יתרה מכך, אצל אנשים מסוימים קשיים רגשיים יכולים להתבטא גם במחסומים רגשיים בשילוב עם ניכור רגשי, מה שמקשה מאוד על זיהוי הבעיה. שכן, על פניו, כלפי חוץ, קשה מאוד להבין שאותו אדם זקוק לעזרה, דבר שמחריף את תחושת המצוקה וחוסר האונים.
חוסר האיזון הרגשי הזה עשוי לייצר גם קשיים חברתיים ולהחריף קשיים קוגניטיביים, כמו הפרעות קשב וריכוז. נבהיר שקשיים רגשיים אצל מבוגרים וילדים באים לידי ביטוי באופן שונה ובכל אופן מוכרחים לבחון כל מקרה לגופו ולהתאים את הטיפול לגיל, לתסמינים וכמובן – למטופל עצמו. כך או כך, כדאי לדעת שהגבול בין משבר זמני למגמה ממושכת הוא דק ולכן אם יש ספק שמדובר בקושי רגשי שדורש התערבות מקצועית, תמיד עדיף לבדוק את הנושא ולא לחכות שהבעיה תחלוף מעצמה. זאת משום שפעמים רבות הציפייה לשינוי שיקרה לבד, פשוט לא מתממשת.
מה ניתן לעשות כדי לטפל בקשיים רגשיים?
על מנת לטפל בקשיים רגשיים, יש להבין מה הקושי הרגשי שעמו אתם מתמודדים. זה נכון שיש דברים שאפשר לפתור לבד ובכל מקרה עבודה עצמית היא הבסיס לשינוי, אבל חשוב לדעת, שחלק מהקשיים הרגשיים דורשים גם טיפול מקצועי. אנשים שסובלים מקשיים רגשיים לא תמיד מודעים לכך ומרגישים שמדובר במעין עננה שמלווה את חייהם בכל רגע נתון, כזו שאין דרך להשתחרר ממנה. גם אלו שכן מוכנים להודות בקול רם שהם סובלים, לא אחת הם מקבלים את הקושי הרגשי כעובדה מוגמרת וחושבים “בסדר, אין מה לעשות, מתישהו התחושה הרעה הזו תעבור”.
למרות התחושה שהקושי הרגשי הוא עניין מעיק אך זמני, חשוב מאוד להבין שטיפול בקשיים רגשיים שנחווים בעוצמה ובתדירות גבוהה לפרק זמן ממושך, הוא הכרחי ולא משנה על איזה סוג קושי מדובר. החוכמה היא ראשית להבין שאתם סובלים מקושי רגשי ושלא מדובר בכעס, חרדה או ריקנות זמנית ושנית, לרצות לשנות את המצב ולמצוא את המטפל הנכון ואת שיטת הטיפול המתאימה.
במקביל לטיפול אצל אנשי מקצוע, מומלץ מאוד לטפל בעצמכם גם בבית, שזה אומר להקפיד על שינה טובה, אכילה מאוזנת, ספורט, מדיטציות, כתיבה אינטואיטיבית וחתירה למודעות ונוכחות. אם תנסו לתייק את המחשבות שלכם כשהן צפות במקום להתנגד אליהן, בהכרח תפחיתו את הסטרס שהן מייצרות. שכן, תיוק מחשבות, טכניקה מוכרת במיינדפולנס, מסייע לשלוט ברגשות השליליים, לאזן אותם ולהרגיע אותם בזמן שהם עולים.
הרפואה המערבית נוטה לספק לאנשים שמתלוננים על קשיים רגשיים כדורי הרגעה, מבלי לבחון באמת מה הסיבות לקושי. רק כדי לסבר את האוזן, חצי מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל נוטלת ציפרלקס על בסיס קבוע ולראייתנו, כמעט בכל המקרים, אפשר למצוא פתרונות אחרים. התרופות הללו אינן בהכרח הפתרון ולפני שממהרים להתחיל לקחת תרופות הרגעה על בסיס קבוע, כדאי מאוד לנסות לבחון אלטרנטיבות נוספות, שלא כרוכות בכדורים וכימיקלים. שכן, יכול מאוד להיות שגם אתם יכולים לוותר על התלות שנוצרת באותן תרופות ועל תופעות הלוואי ולמצוא מענה אחר, בריא ויעיל יותר לקושי הרגשי שעמו אתם מתמודדים.
איך תרפיית תדרים עוזרת לקשיים רגשיים?
אנו במרכז אלפא לתרפיית תדרים מאמינות ויודעות שניתן לטפל בכל קושי רגשי ולא תמיד נדרשים לשם כך טיפולים פסיכולוגיים ממושכים. זאת באמצעות דרכי טיפול חדשניות על ידי שיטות טיפול מעולם הפסיכותרפיה הגופנית ורפואת התדרים וביניהן מגע רגשי, מיטת סאונד וטיפול משולב סאונד ומגע. חוקרים באקדמיה הבריטית לסאונד גילו שצלילים משפיעים על התודעה ושבאמצעות תרפיית תדרים ניתן לייצר שינויים תודעתיים ולהפחית משמעותית קשיים רגשיים על מכל סוג.
טיפול במיטת סאונד על ידי תרפיית תדרים, מעביר את המטופלים למצב תודעתי בין המודע ללא מודע, ממש כמו בחלום. בזמן הטיפול במיטת הסאונד, גלי המוח עוברים למצב מדיטטיבי הקרוי אלפא וברגע הזה, באמצעות נגינה נכונה ומדויקת ושימוש מושכל בתדרים, אפשר לייצר שינויים במוח, להביא לירידה במתח ולרווחה נפשית ורגשית. חשוב להבין שלרוב מצב אלפא דורש שנים של תרגול והעובדה שבמיטת הסאונד, שהנה תיבת תהודה בפני עצמה, ניתן להביא את המטופלים למצב אלפא תוך פחות משעה, היא לא פחות מגילוי מהפכני ופורץ דרך.
אצל מרבית המטופלים שסובלים מקשיים רגשיים, טיפול משולב הוא הפתרון האידיאלי. מדובר בטיפול המשלב בין מגע רגשי ותרפיית תדרים והוא חיוני לטיפול בקשיים רגשיים, כיוון שהוא מאפשר למטופל גם לאזן את זרימת האנרגיה על ידי התדרים וגם לדבר על הקושי הרגשי והסיבות שבגינן הוא קיים, בזמן שהוא שרוי במקום מדיטטיבי, נינוח ובטוח. הטיפול נעשה על ידי מטפלת באיזון גוף ונפש, המתמחה בטיפול במגע רגשי וטיפול בתדרים, בלבוש מלא וללא התערבות פולשנית.
הצלילים והסאונד הם בעצם תדרים שמעבירים לגוף רטט בעוצמות שונות ומייצרים בתוכו וויברציה. הוויברציה הזו גורמת לתזוזה בגופו של האדם ומכאן באופן ישיר, גם בנפשו. המדע הוכיח שהזרימה הנפשית נעצרת כשאנחנו בתקופות קשות, לא מדברים על מה שכואב לנו ואוגרים הכל בפנים. האגירה הזו יוצרת חסימה אנרגטית ופיזית, שניתן לשחרר בעזרת תרפיית תדרים. על ידי התדרים והמגע ניתן להזרים את המים והדם ולכוון את גופנו להרמוניה, שמביאה אותנו למצב מאוזן של זרימת אנרגיה.
האיזון שנוצר מקל על הכאבים והחסימות הרגשיות שכל מטופל מתמודד עמם והזרימה הרציפה במסגרת הטיפול המשולב מייצרת גל עקבי שמשחרר את התקיעות, מעלה את מצב הרוח ומפחית משמעותית רגשות שליליים, גם בזמן הטיפול וגם לאחריו. ההשפעה של הטיפול המשולב היא מיידית וניתן להרגיש שינוי כבר אחרי הטיפול הראשון, שכן מדובר בשינוי שמתרחש בגוף מבחינה פיזית ונפשית בזמן אמת.