להתמודד עם

התמודדות עם משבר אישי

החיים שלנו רצופים עליות ומורדות ולעיתים מגיעה תקופה שבה באופן מפתיע ולא צפוי, רכבת ההרים שאנחנו נמצאים עליה, קורסת לתהום לא ברורה ונתקעת בתוכה, או במילים אחרות, הנפילה הזו מתרחשת כשאנחנו חווים משבר אישי קשה. בשונה מאירועים מרגיזים, מעציבים או פחות משמחים שקורים לנו ביומיום, כשמדובר על משבר אישי, כמעט תמיד, אנחנו נכנסים למצב של מערבולת רגשית גדולה, אשר מלווה במתח נפשי, לחץ וסטרס.

למשל, במקרה של פרידה או גירושים שלא נעשו מרצוננו ושגרמו לנו לשברון לב או במקרה של פיטורים לא צפויים שגורמים לירידה בערך העצמי ובמקביל גם ללחץ כלכלי. דוגמא נוספת היא משבר אישי בעקבות התמודדות עם שכול בשל אובדן של בן/ת משפחה קרוב וכך גם כשמדובר על שאלות בנוגע לזהות המינית שלנו ובמיוחד במקרה של יציאה מהארון. כמו כן, היה ואנחנו מתמודדים מול שאלות בנוגע לדת ומחליטים לחזור בתשובה או לחלופין לחזור בשאלה, ייתכן ונחווה משבר אישי וזאת בשל היחס של הסביבה אלינו ולא פחות, משום ההסתגלות למצב החיים החדש והלא מוכר.

כך או כך, לא משנה מה הסיבות שגרמו למשבר, שכן ברגעי משבר אנחנו מרגישים מותקפים ועל כן הגוף והראש שלנו אוטומטית נכנסים למצב מגננה. אם המגננה הזו לא זוכה ליחס מותאם, היא עלולה במהרה להתעצם ולגרום לאדם שחווה את המשבר, לסבול מ”תופעות לוואי” רגשיות (ולפעמים גם פיזיות) של המשבר לאורך זמן. בסקירה הבאה נדון בהשלכות של משבר אישי על החיים ונציע טיפים פרקטיים שיעזרו גם לכם להתמודד עם המשבר, להתחזק ולהמשיך לחיות חיים שלווים, בריאים ומאושרים יותר.

משבר אישי באמצע החיים וההשלכות שלו

משבר אישי יכול להופיע פתאום בעקבות דברים שאינם קשורים או תלויים בנו או להיות תולדה של תקופת התחבטויות ממושכת. הוא עשוי לבוא לידי ביטוי במגוון צורות רגשיות כמו למשל תחושת ריקנות, דכדוך, כעס, עצבות ועוד. בכל המקרים, האדם שמתמודד עם המשבר חווה עומס רגשי גדול ואם הוא לא ישתף את הסובבים אותו במה שעובר עליו, יגדלו הסיכויים שהמשבר יעמיק, התחושות יתערבלו ואף יגרמו לו לסבול מדיכאון של ממש.

אנשים שמתמודדים עם משבר אישי ולא זוכים להתייחסות ותמיכה מהסביבה ובמידת הצורך לטיפול, עלולים לסבול מקשיים רגשיים ובעיות פיזיות וביניהן כאבים כרוניים ובמצבים קיצוניים אפילו לפתח מחלות פסיכוסומטיות. אצל כל אחד ואחת מאיתנו אותותיו של המשבר יהיו שונים – למשל, מצבי רוח קיצוניים, התקפי זעם, דימוי עצמי נמוך, חוסר ביטחון עצמי, דאגת יתר או תחושה כללית של אנרגיה ירודה, תקיעות ובדידות. אנשים שחווים משבר אישי לא תמיד משתפים את האנשים הקרובים אליהם ברגשות והתחושות שלהם והדבר יכול לגרום להם לריחוק חברתי וגרוע מכך, לניכור רגשי, בעיות בשינה, הפרעות אכילה וכך הלאה.

משבר אישי שלא מטופל בהתאם, מערער את החיבור והאיזון בין גוף ונפש ועשוי לגרום לפגיעה משמעותית באורח החיים. יתרה מכך, למרות שהמשבר האישי עוצמתי וכואב, חלקנו בוחרים במודע (או שלא) להתעלם, להיחסם ולהתכחש למצב, מה שמקשה מאוד על זיהוי הבעיה ומתן עזרה וסיוע מהסובבים. שכן, על פניו, כלפי חוץ, קשה מאוד להבין שאותו אדם זקוק לעזרה, דבר שמחריף את תחושת המצוקה וחוסר האונים ויוצר מעגל כאב שקשה לשבור. חוסר האיזון הרגשי שנוצר כתוצאה מהמשבר, עשוי לייצר גם קשיים חברתיים ולהחריף כאבים כרוניים, כמו כאבי ראש או כאבי בטן.

בכל אופן, כדאי לדעת שהגבול בין משבר זמני למגמה ממושכת הוא דק ולכן אם יש ספק שמדובר במשבר אישי רציני, כזה שדורש התערבות מקצועית, תמיד עדיף לבדוק את הנושא ולא לחכות שהבעיה תחלוף מעצמה. זאת משום שפעמים רבות הציפייה לשינוי שיקרה לבד, פשוט לא מתממשת במבחן המציאות והמשבר ממשיך ללוות אותנו חודשים ולעיתים אפילו שנים רבות.

מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם המשבר?

על מנת לרכך את ההתמודדות עם המשבר, יש להבין מה המשבר שעמו אתם מתמודדים. זה נכון שיש דברים שאפשר לפתור לבד ובכל מקרה עבודה עצמית היא הבסיס לשינוי, אבל חשוב לדעת שבמקרים מסוימים ליווי ותמיכה מקצועית יכולים לעזור מאוד. אנשים שחווים משבר אישי לא תמיד מודעים לסדר הגודל שלו ומרגישים שמדובר במעין עניין זמני שעתיד לחלוף וחושבים “בסדר, אין מה לעשות, מתישהו המשבר יעבור ואני ארגיש טוב יותר כי – אמצא אהבה חדשה, אמצא עבודה חדשה, המשפחה שלי תקבל אותי למרות שאני חילוני, דתי, הומו” וכך הלאה.

למרות התחושה שהמשבר האישי שאתם חווים הוא עניין מעיק אך זמני, חשוב מאוד להבין שטיפול במשבר שנחווה בעוצמה גבוהה לפרק זמן ממושך, הוא הכרחי ולא משנה על איזה סוג משבר מדובר. החוכמה היא ראשית להבין שאתם סובלים בגלל המשבר ושנית, לרצות לשנות את המצב ולמצוא את המטפל הנכון ואת שיטת הטיפול המתאימה לכך.

במקביל לטיפול אצל אנשי מקצוע, מומלץ מאוד לעזור לעצמכם להתאושש גם באופן עצמאי וזאת על ידי שינה טובה, אכילה מאוזנת, ספורט, מדיטציות, כתיבה אינטואיטיבית וחתירה למודעות ונוכחות. בזמן משבר המחשבות שלנו יכולות להתבלבל והקצב הלא סדיר שלהן, בליווי רגשות לא מאוזנים, גורמים לאי שקט ואנדרלמוסיה רצינית. אם תנסו לתייק את המחשבות המסעירות שלכם כשהן צפות במקום להתנגד אליהן, בהכרח תפחיתו את הסטרס שהן מייצרות. שכן, תיוק מחשבות, טכניקה מוכרת במיינדפולנס, מסייע לשלוט ברגשות שליליים, לאזן ולהרגיע אותם בזמן שהם צפים.

איך תדרים עוזרים להתמודדות עם משברים?

במרכז אלפא לתרפיית תדרים אנו מאמינות ויודעות שניתן לטפל בכל משבר אישי ושלא תמיד נדרשים לשם כך טיפולים פסיכולוגיים ממושכים. זאת באמצעות דרכי טיפול חדשניות על ידי שיטות טיפול מעולם הפסיכותרפיה הגופנית ורפואת התדרים וביניהן מגע רגשי, מיטת סאונד וטיפול משולב. חוקרים באקדמיה הבריטית לסאונד גילו שצלילים משפיעים על התודעה ושבאמצעות תרפיית תדרים ניתן לייצר שינויים תודעתיים ולהפחית משמעותית קשיים רגשיים ופיזיים שנובעים ממשברים אישיים על כל סוגיהם.

טיפול במיטת סאונד מעביר את המטופלים למצב תודעתי בין המודע ללא מודע, כמו שקורה לנו בזמן שאנחנו חולמים. ברגע הזה גלי המוח עוברים למצב מדיטטיבי הקרוי אלפא ואז, באמצעות נגינה נכונה ומדויקת ושימוש מושכל בתדרים, אפשר לייצר שינויים במוח, להביא לירידה במתח ולרווחה נפשית ורגשית. חשוב להבין שלרוב מצב אלפא דורש שנים של תרגול והעובדה שבמיטת הסאונד, שהנה תיבת תהודה בפני עצמה, ניתן להביא את המטופלים למצב אלפא תוך פחות משעה, מהווה גילוי מהפכני ופורץ דרך.

בכל המקרים שבהם מטופלים מתמודדים עם משבר אישי, נמליץ על טיפול משולב, המשלב בין מגע רגשי ותרפיית תדרים. טיפול משולב בסאונד ומגע חיוני לטיפול באנשים שמתמודדים עם משבר אישי, כיוון שהוא מאפשר למטופל גם לאזן את זרימת האנרגיה על ידי התדרים וגם לדבר על המשבר והסערה הרגשית שהוא חווה בעקבותיו, בזמן שהוא שרוי במקום מדיטטיבי, נינוח ובטוח. הטיפול נעשה על ידי מטפלת באיזון גוף ונפש, המתמחה בטיפול במגע רגשי וטיפול בתדרים, בלבוש מלא וללא התערבות פולשנית.

נסביר שהצלילים והסאונד הם בעצם תדרים שמעבירים לגוף רטט בעוצמות שונות ומייצרים בתוכו ויברציה. הוויברציה הזו גורמת לתזוזה בגופו של האדם ומכאן באופן ישיר, גם בנפשו. המדע הוכיח שהזרימה הנפשית נעצרת כשאנחנו בתקופות קשות ובמיוחד ברגעי משבר, שאז לרוב אנחנו לא מדברים על מה שכואב לנו ואוגרים הכל בפנים. האגירה יוצרת חסימה אנרגטית ופיזית, שניתן לשחרר בעזרת תרפיית תדרים. על ידי התדרים והמגע ניתן להזרים את המים והדם ולכוון את גופנו להרמוניה, שמביאה אותנו למצב מאוזן של זרימת אנרגיה.

האיזון האמור מקל על הכאבים הרגשיים והפיזיים שכל מטופל סובל מהם בעקבות המשבר שעמו הוא מתמודד והזרימה הרציפה במסגרת הטיפול המשולב מייצרת גל עקבי שמשחרר את התקיעות, מעלה את מצב הרוח ומפחית משמעותית רגשות שליליים, גם בזמן הטיפול וגם לאחריו. השפעת הטיפול המשולב היא מיידית וניתן להרגיש שינוי כבר אחרי הטיפול הראשון, שכן מדובר בשינוי שמתרחש בגוף בזמן אמת, גם פיזית וגם נפשית.

שיתוף: 

מעוניינים בפרטים נוספים?

סדנאות וקורסים

טיפולים

טיפולים

רוצה לדבר איתנו?

אנחנו כאן בשבילך!​

עוד תוכן שיכול לעניין אותך

להתמודד עם

חרדות