להתמודד עם

התמודדות עם בעיות בזיכרון

הזיכרון שלנו הוא אחד מהגורמים התפקודיים החשובים ביותר להצלחת התנהלותנו היומיומית. אנו נדרשים לזכור בכל רגע נתון וללא הרף כמויות אדירות של מידע, כאשר חלקן חשובות פחות וחלקן קריטיות ואף עשויות להציל חיים.

כולנו שוכחים מעת לעת איפה שמנו את המפתחות של האוטו, מה חבר לעבודה סיפר לנו אתמול או באיזה שעה קבענו את הבדיקה לרופא השיניים. שכחה שכזו היא טבעית ונפוצה ויש דרכים פרקטיות להתגבר עליה, בין אם באמצעות רישום ביומן ובין אם באמצעות תזכורות בטלפון.

שכחה כפי שהזכרנו לעיל או לחלופין שכחה של פרטים במהלך שיחה יכולה להפוך לאירוע לא נעים ותו לא, אולם שכחה של הגז דולק, או אפילו אובדן זיכרון בנוגע למקום הימצאותנו הנוכחי וכיצד עלינו להגיע אל מחוז חפצנו, עלולים להיות מסוכנים.

הזיכרון שלנו הוא משאב חשוב ואנו נדרשים להשתמש בו כל העת. מובן מדוע פגיעה ביכולת הזיכרון, היא מעמסה לא פשוטה הן למתמודדים עם הבעיות בזיכרון והן לסביבתם הקרובה. הפעולות השגרתיות ביותר עשויות להפוך לקשות ומאתגרות והקשיים הכרוכים בבעיות זיכרון משנים את החיים המוכרים ואף דורשים היערכות מחודשת, כזו שתסייע בהסתגלות למצב ובשיפורו.

מתי ובמי פוגעות בעיות בזיכרון?

פגיעה ביכולת ובתפקוד הזיכרון שלנו יכולה להתרחש במגוון גילאים וללא התראה מוקדמת, בעקבות קשת גורמים ובכלל זאת – נזקי שתיית אלכוהול, צריכת סמים מופרזת, לחץ דם גבוה, תהליכי הזדקנות, אירוע מוחי, מחלות, אירועים טראומתיים וכיוצא בזה.

הפגיעה בזיכרון לעיתים תהיה זמנית, אך במקרים אחרים אותם אנשים שמתמודדים עם פגיעה בזיכרון, יסבלו מבעיה כרונית, או אפילו פגיעה הולכת ומתדרדרת, למשל כשמדובר על דמנציה ואלצהיימר. כמו כן, נציין שצעירים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז (ADHD) נמצאים בסיכון מוגבר לבעיות זיכרון וכך גם אנשים שסובלים מבעיות בשינה.

כיצד ניתן לאבחן בעיות בזיכרון?

אבחון של פגיעה בזיכרון הוא חשוב למתמודדים עם הבעיה, כאשר פעמים רבות בהיעדר אבחון, נאלצים הסובלים מהבעיה להיוותר ללא מענה. אבחון הפגיעה בזיכרון הוא שלב קריטי בעל ערך רב, שכן ביכולתו לתרום בהיערכות, התמודדות, צמצום נזקים וטיפול.

האבחון יכול להיעשות באמצעות שאלונים, מבחני זיכרון וכן מבחנים קוגניטיביים, שמטרתם לאמוד את היקף, סוג וחומרת הפגיעה בזיכרון. בכל מקרה של חשד לבעיות זיכרון מומלץ מאוד לפנות לאבחון וזאת משום שהוכח שטיפול מוקדם בבעיות זיכרון מסייע לשיפור וצמצום הבעיה והוא אף יכול למגרה לחלוטין כשמדובר בפגיעה זמנית, שמקורה באירוע טראומטי או קושי רגשי.

מה לעשות כדי לשפר את המצב?

לסובלים מפגיעה בזיכרון יש מגוון אפשרויות שעשויות לסייע בשיפור ושימור הזיכרון וכמו כן, בהתמודדות עם הפגיעה בזיכרון. בראש ובראשנה חשוב לבחון את השגרה היומיומית של הסובלים מהבעיה ולבדוק כיצד אפשר להפוך אותה לבריאה יותר עבור אותם אנשים הסובלים מבעיות זיכרון.

שינה טובה, תזונה מאוזנת ופעילות גופנית, אלו שלושה גורמים שמשפיעים באופן דרסטי על טיב הזיכרון שלנו ומנגד על בעיות בזיכרון. אגב, הפעולות האמורות חיוניות גם למניעה של בעיות זיכרון ולא רק לטיפול בבעיות הזיכרון כאשר הן כבר מופיעות.

במקרים מסוימים ניתן לשפר את בעיות הזיכרון על ידי איזון של ויטמינים חסרים, אימונים קוגניטיביים, ריפוי בעיסוק ו/או טיפול תרופתי.

כך או כך, חשוב לציין שלא כל טיפול מתאים לכל אחד ומוכרחים לבחון כל מקרה לגופו ולברר – באיזה סוג של בעיית זיכרון מדובר, מה המקור שלה, מה הגיל של מי שמתמודד איתה ולהתאים עבורו את השיטה שתהיה הכי טובה בשבילו.

טיפול בתדרים מסייע לבעיות בזיכרון

טיפול באמצעות מוסיקה הוכח ככלי שיקומי יעיל למתמודדים עם בעיות זיכרון. כוחה של המוסיקה הוא רב וביכולתה לשבור מחסומים תקשורתיים, לעורר רגשות, להעלות זיכרונות עבר וכן לחדד את הזיכרון לטווח הקצר.

אנו במרכז אלפא מציעות טיפול אלטרנטיבי ויעיל לבעיות זיכרון, באמצעות שיטות טיפול מעולם הפסיכותרפיה הגופנית ורפואת התדרים וביניהן מגע רגשי, מיטת סאונד וטיפול משולב.

מחקר שנערך לאחרונה מוכיח שצלילים משפיעים על התודעה ושעל ידי שימוש נכון בתדרים ניתן לייצר שינויים במוח ולטפל בסיבות שבגינן מלכתחילה נוצרו בעיות הזיכרון. במחקר המדובר גילו החוקרים שתרפיית תדרים משפרת משמעותית את הזיכרון ומסייעת לאנשים שסובלים מבעיות זיכרון להירגע, להתרכז ולהתמקד, באופן שיאפשר להם לחשוב בצלילות, לאט ובעקביות.

באירופה ובארצות הברית, רופאים ופסיכולוגים קליניים משתמשים בטיפול בתרפיית התדרים ובפרט במיטת סאונד ככלים טיפוליים לבעיות זיכרון ובמיוחד בקרב מבוגרים חולי אלצהיימר ודמנציה.

נתון נוסף וחשוב שגילו חוקרים באקדמיה הבריטית לסאונד, הוא שסדרת טיפולים קצרה בסאונד עשויה לגרום לא רק להפחתה משמעותית של בעיות הזיכרון, אלא גם למיגורן.

אותם חוקרים הבינו שטיפול בתרפיית תדרים ובפרט באמצעות טיפול במיטת הסאונד, מכניס את המטופלים למצב תודעתי בין המודע ללא מודע, בדיוק כפי שקורה לנו בחלום. בזמן הזה, גלי המוח עוברים למצב מדיטטיבי המכונה אלפא וברגע הספציפי הזה ניתן לייצר שינויים תודעתיים, שאי אפשר ליצור לולא אותו מצב אלפא.

התדרים מסייעים למוח לעבור למצב אלפא תוך דקות בודדות ולהיכנס לרוטינה מאוזנת. המעבר הזה מאפשר לחזור לתדר הטבעי והראשוני שנשכח עם השנים ולמקד את הזיכרון. כך, בעזרת טיפול בתרפיית תדרים ניתן לאמן את המוח לחזור למצב אלפא בקביעות ולא רק בזמן הטיפול עצמו, מה שמאפשר שיפור ניכר בזיכרון. שכן, מצב אלפא עוזר להירגע, מגביר ריכוז ופשוט עוזר לשפר את הפוקוס.

נבהיר, שמצב אלפא יכול לדרוש שנים ארוכות של תרגול ועל ידי טיפול בתדרים ובפרט במיטת הסאונד, שהנה תיבת תהודה בפני עצמה, המטופלים שמתמודדים עם בעיות זיכרון ושכחה, זוכים ליהנות ממצב מדיטטיבי עמוק, הן מבחינה נפשית והן פיזית, בפשטות ובאופן מיידי.

אנו מזמינות אתכם לקבוע לכם ו/או ליקרים לכם טיפול ניסיון ללא התחייבות.

התקשרו עכשיו לקבלת פרטים נוספים!

שיתוף: 

מעוניינים בפרטים נוספים?

סדנאות וקורסים

טיפולים

טיפולים

רוצה לדבר איתנו?

אנחנו כאן בשבילך!​

עוד תוכן שיכול לעניין אותך

להתמודד עם

חרדות